Fordítás, szakfordítás referenciák Fordítás, szakfordítás referenciák

Lengyel fordítás, lektorálás, lengyel magyar,
magyar lengyel fordítás

Lengyel fordítás rövid határidővel

A lengyel fordításra általában üzleti dokumentációk, szerződések, konferencia anyagok, oktatási anyagok fordítása és weboldalak, honlapok fordítása során van szükség. Mivel Magyarország és Lengyelország is uniós országok, így a lengyel fordítás szükségessége államközi ügyekben, uniós pályázatok esetében, vagy egyéb, pályázati dokumentációk benyújtásakor is fennállhat.

A lengyel nyelv a nehezebben elsajátítható európai nyelvek közé tartozik, nyelvtani rendszere összetett, ezért a lengyel fordítómunka felkészült és gyakorlott lengyel fordítókat követel meg, mivel a pontos és szakszerű lengyel fordítás mind az üzleti, mind a kulturális világban egyaránt alapvető fontosságú. A lengyelt anyanyelvi szinten beszélők száma Lengyelországban 40 millió főre tehető, ez az összlakosság 98%-a, a lengyel fordítás jelentősége azonban Európán kívül is nagy, hiszen mintegy 8 millió lengyelajkú ember él az Egyesült Államokban, további közel kétmillió pedig Kanadától Ausztráliáig szerte a világban. Európában a legjelentősebb lengyel közösség Franciaországban található, számuk itt nyolcszázezer főre tehető, de nagyobb számban élnek lengyelek Fehéroroszországban, Litvániában, és Oroszországban, valamint kisebb számú lengyel kisebbség természetesen hazánkban is él. Mindezek alapján a leggyakoribb nyelvpárok a lengyel fordítás területén a lengyel angol, angol lengyel, és a francia lengyel, valamint lengyel francia fordítások.

Fordítóirodánknál a leggyakoribb lengyel fordítások cégkivonatok, cégokmányok, katalógusok, pályázatok, szerződések, üzleti levelek, hivatalos dokumentumok esetében szükségesek.

Lengyel magyar fordítás, magyar lengyel fordítás

A lengyel magyar fordítás és a magyar lengyel fordítás nagyon régi múltra tekint vissza, elsősorban a két ország hagyományosan kiváló kulturális együttműködése miatt, de a szoros üzleti kapcsolatok okán is folyamatosan szükség van a jó minőségű lengyel fordításra. A magyar lengyel fordításokra és lengyel magyar fordításokra az élet szinte minden területén folyamatosan szükség van.

A lengyelről magyar fordítás során nehézséget okozhat, hogy a ć, ci/ ń, ni/ lengyel betűket írásban a magyar ty, illetve ny betűkkel kell jelölni, azonban szóban mégis kiejtésbeli különbségek fedezhetőek fel. A lengyel nyelv nehézsége, és a nyelvjárási anomáliák miatt a magyarról lengyelre fordítás és a lengyelről magyarra fordítások elkészítéséhez mindig felkészült lengyel fordító szakemberre van szükség.

Lengyel szakfordítás, és szakmai szövegek lektorálása, hivatalos fordítás

Mostanában elkészült lengyel fordítások:

» Épületgépészeti dokumentáció lengyel fordítása, 120 oldal
» Kiviteli dokumentáció lengyel fordítása, 240 oldal
» Bérleti szerződés lengyel fordítása, 36 oldal
» Cégkivonat lengyel fordítása, 13 oldal

A lengyel lektorálás általában a már korábban elkészült fordítások esetén szükséges, de például nagy nyilvánosság előtt, vagy reklámanyagokban történő felhasználás esetén is javasolt a célnyelvi szöveg lektorálása.

Lengyel hiteles fordításra sok esetben nincs szükség, ezért a fordítás megrendelése előtt javasoljuk, hogy érdeklődjön a felhasználás helyén, vagy fordítóirodánknál, hogy hiteles fordítás szükséges-e, vagy elegendő a hivatalos lengyel fordítás, vagy egy fordítóiroda által kiállított záradék is.

A lengyel nyelv, nyelvi szempontok a lengyel fordításokban

A lengyel szláv, pontosabban nyugati szláv nyelv, amely rokonságot ápol a szlovák, a cseh, a morva és a szorb nyelvekkel, de kapcsolatba hozható a szerb, orosz, vagy éppen a bolgár nyelvekkel is. A szláv nyelvek közül a lengyel a harmadik leggyakrabban beszélt, az orosz és az ukrán előzi csupán meg. A lengyel a Lengyel Köztársaság államnyelve, közel ezeréves múlttal rendelkező, fejlett irodalmi nyelv. A lengyel része annak a 15 nyelvnek, melyet ötvenmilliónál több ember beszél a Földön, így ha világnyelvnek nem is, de jelentős, gyakran használt nyelvnek mindenképpen tekinthetjük, ami azt is jelenti egyben, hogy a lengyel fordítások előkelő helyen szerepelnek a fordítások között. Az irodalmi lengyel nyelvben a hangsúly mindig az utolsó előtti szótagra esik, és állandó, ezt a sajátosságot nyelvészeti szakszóval paroxitonikusnak nevezzük. A lengyel nyelvvel ismerkedőknek általában először az tűnik fel, hogy a lengyel nyelv roppant gazdag mássalhangzókban. A mássalhangzók feloszthatóak kemény (jésítetlen) és lágy (jésített), valamint zöngés és zöngétlen párokra.

A lengyel ragozó típusú nyelv, mely hajlító sajátosságokkal is rendelkezik. A lengyel nyelv archaikus vonása, hogy három nemet különböztet meg (hím, nő, semleges), csakúgy, mint a szláv nyelvek általában. A lengyel fordítások nehézségét sokszor az okozza, hogy a lengyelben markánsan elkülönülő nyelvjárások találhatóak meg, így a lengyel fordítóknak magas szintű felkészültségre van szükségük a pontos lengyel magyar vagy magyar lengyel fordítások elkészítéséhez. Két lengyel nyelvjárás több kutató szerint inkább külön nyelvnek tekintendő, ezek a kasub és szlovinc nyelvek. Ezen nyelvek írásmódban is eltérnek bizonyos mértékig az irodalmi lengyeltől, sőt, különálló szépirodalmuk is van, mely a lengyel műfordítások terén jelenthet kihívást. A vitatott hovatartozású kasub és szlovinc mellett a négy lengyel nyelvjárást lehet megkülönböztetni, ezek a nagylengyel (Kujawy és Poznań térsége), a kislengyel (Krakkó térsége), a sziléziai (Katowice) és a mazóviai (Mazowsze, Varsó és a tőle észak-nyugatra elterülő vidék) nyelvjárások. A magyarral ellentétben a lengyel nyelvjárások között számottevő különbségek fedezhetőek fel, így a lengyel fordítások szakszerű és pontos elkészítéséhez mindenképpen gyakorlott, a nyelvjárásokat is jól ismerő, képzett fordítókra van szükség.

A lengyel fordítások és alkalmazásuk

A lengyel nyelv jelentősége hazánkban kiemelkedő, fontossága az elmúlt évtizedekben nem csökkent, sőt erősödött. Mióta mindkét ország az EU tagja, a kapcsolatok még szorosabbá váltak, így a lengyel nyelvi fordítások iránti igény állandó. A leggyakoribb lengyel fordítások az üzleti életet érintik. Jellemzőek a beruházási szerződés, vállalkozási szerződés fordítások, megállapodás fordítások, tulajdoni lap fordítások, de a bizonylat, mérleg, vagy banki igazolás fordítások is jelentős számúak. A két ország polgárait a közös történelmi múltunkból kifolyólag sok esetben családi kapcsolatok is fűzik egymáshoz, így érdekes területei a magyar lengyel, lengyel magyar fordításoknak a magánjellegű iratok, levelek, anyakönyvi kivonatok fordításai is. Kulturális téren a lengyel fordítások a könyvfordítások, műfordítások témáiban jelentősek, de a modern kor vívmányaként az informatikai jellegű fordítások, szoftver fordítások is szerepet kapnak.

Fordítási hírek, érdekességek:

nemlétező fordítási nyelvek

Nemlétező fordítási nyelvek

Vannak ritka nyelvek, vagy már kihalt nyelvek és vannak olyan nyelvek amik nem is léteztek soha, csak a fantázia szülöttei. Mégpedig a filmes képzeleté, vagyis csak azért jöttek létre, hogy egy film kitalált, fantasztikus szereplői valóban a saját nyelvükön szólalhassanak meg. Jó kérdés, hogy vajon érdemes-e vesződniük ilyesmivel a filmeseknek, forgatókönyvíróknak, hiszen használhatnának ritka, furcsa […]

furcsa fordítások

Az 5 legfurcsább fordítás

A spanyoloknak mindenre van szavuk, még a tespedős ebéd utáni asztali beszélgetésre is. De nem csak spanyol nyelven találkozhatunk furcsa, más nyelveken nem létező szavakkal. Például szokták önök az erdőben sétálva hirtelen magányosan érezni magukat? Hogy írnák le ezt a lelkiállapotot? Mert a németeknek erre van egy külön szavuk a Waldeinsamkeit, ami németről magyarra egy […]

fordítási hibából lett bűnbak

Bűnbak lett a fordítási malőr a BBC interjúban

A fordításokból néha kifejezetten nagy kalamajkák is kerekedhetnek, mert egy a célnyelvre rosszul átültetett kifejezés, vagy egy szerencsétlen tévesztés egykettőre méretes zűrzavart állíthat elő, olykor pedig akár nemzetközi botránnyá is dagadhat az ügy. Ilyesmiről azonban mindenki hallott már, ezért sokkal érdekesebb a fenti a helyzet fordítottja, mikor a botrányt a fordításra való hivatkozással akarják egyesek […]

sikamlos-nyelvi-anomaliak2

Sikamlós nyelvi anomáliák

Filmekben és vígjátéksorozatokban rendkívül gyakori humorforrás az eltérő nyelvet beszélők között kialakuló félreértés, ami rendszerint valamilyen pikáns témát érint. Természetesen a filmek is a valóságból merítenek, így tényleg gyakran előfordul, hogy az eltérő nyelveket beszélők között humoros szituációk alakulnak ki, például mert olyan szavak kerülnek a beszélgetésbe, melyek az egyik fél nyelvén valamilyen ártatlan dolgot, […]

Valós idejű fordítás

Bábelhalként fordító alkalmazás

Aki olvasta Douglas Adams mára klasszikussá érett sci-fi paródiáját, a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmet, bizonyára emlékszik a bábelhalra. Ez a sárga szimbióta halacska egy beépített fordítóként éldegélt az emberek (és számos egyéb galaktikus lény) fejében, mert ott közvetlenül az agyban képes volt bármely nyelv fordítására. A bábelhal egyedülálló irodalmi lelemény, hiszen egy csapásra megoldotta […]

Vicces fordító - badtranslator.com

Jó játék a rossz fordító

Az internet bugyraiból néha igazán érdekes dolgok kerülnek elő, mint például a Bad Translator program, ami tulajdonképpen egy zseniális nyelvi játék. A Bad Translator, vagyis a „Rossz Fordító” egy olyan alkalmazás, ami azt mutatja meg igen érzékletesen, hogy a különböző nyelvek közti oda-vissza fordítás végül milyen értelmezhetetlen eredményt képes szülni. Hogy jobban megértsük, elég a […]