Beszélj a világ összes nyelvén

Zökkenőmentes kommunikáció két idegen nemzetiségű ember között nyelvismeret nélkül? A Google és a Waverly Labs technikai újdonságainak köszönhetően ez már nem elérhetetlen.

Nem utazom külföldre, mert nem beszélek nyelveket!”, “Csak olyan országba megyek, amelyiknek értem a nyelvét”, “Mielőtt útnak indulok, veszek egy gyorstalpaló nyelvleckét” – ismerősen cseng, ugye?

Német, vagy angol nyelv esetében még könnyebben boldogulunk. A “gondok” akkor kezdődnek igazán, ha utazáskor csak kézzel-lábbal magyarázva tudjuk magunkat megértetni, a vacsoránál a ránk mereven visszanéző étlap betűiből pedig egy kukkot sem értünk, ezért inkább a biztonságos hamburgereket kínáló ismert nemzetközi gyorsétterem felé vesszük az irányt. Szerencsére ezen problémák egy része már most is áthidalható.

A Biblia szerint Noé utódai egy égig érő tornyot szerettek volna építeni, Isten azonban olyan módon büntette meg elbizakodottságukat, hogy összezavarta nyelvüket, ők pedig szétszéledtek a nagyvilágban. A nyelvzavar jelképévé vált bábeli tornyot azonban évről évre ostromolják a kutatók, akik a már meglévőek mellett hamarosan olyan intelligens megoldásokat is kínálnak nekünk, amelyek segítségével előbb-utóbb könnyedén megértethetjük magunkat, bármerre is járunk a nagyvilágban.

A Google Pixel Buds már képes arra – igaz, egyelőre csupán több-kevesebb sikerrel és limitált nyelveken – hogy valós idejű beszélgetéseket fordítson le nekünk egy gépi hang, amelyet fülhallgatón keresztül érünk el. Hasonló technikai megoldást kínál a Waverly Labs által kifejlesztett Pilot névre keresztelt fülhallgató, amely ígérete szerint bármely országban elhangzó mondatokat lefordítja majd anyanyelvünkre (egyelőre szintén limitált nyelvkapacitással rendelkezik), méghozzá gyorsabban, mint ahogyan az eredetileg felcsendült beszédet úgy alapjáraton meghallanánk.