Ezt a szemüveget vidd magaddal, ha nyaralni mész!

Egy kukkot sem értesz az étlapból? Csirke helyett valami gusztustalant hozott ki a pincér? Ezt a szemüveget vidd magaddal és többé ez nem fordulhat elő.

Utazzunk akármilyen felkészülten és magabiztosan egy idegen, távoli országba, már rögtön érkezés után is problémába ütközhetünk, miközben azt próbáljuk megállapítani a sok idegen felirat között, hogy vajon merre van a kijárat, vagy a legközelebbi taxiállomás, vagy hogy melyik menüt, vagy szendvicset válasszuk.

Szerencsére a telefonunkon lévő valós idejű fordítóprogramokkal ez még könnyedén áthidalható nehézség: a Siri, Google Assistant, SayHi vagy iTranslate applikációnk által gyorsan vehetjük az első akadályokat. És a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Google Translate segítségével könnyedén navigálhatunk térképen vagy éppen éttermi menükön.

A legújabb technikai újdonságok azonban még ennél is többet kínálnak. Segítségükkel könnyedén nézhetünk akár külföldi TV csatornákat, kaphatunk el beszélgetéseket, vagy ismerkedhetünk meg akár tőlünk távolabb eső világok kultúrájával.

A Microsoft, vagy a Magic Leap által kínált szemüvegek többek között azt is lehetővé teszik, hogy például Thaiföld legeldugottabb részein vezetés közben is úgy olvashassuk az útjelzéseket, irányjelzéseket fordítás nélkül, mintha helyiek lennénk, de minimálisra csökkenthetjük annak az esélyét is, hogy például a kiszemelt csirke helyett valamilyen ismeretlen lárva, békacomb, vagy egy malacfej landoljon a tányérunkon.

Mindezen technikai újdonságok egyelőre gyerekcipőben járnak, azonban világunk rohamos fejlődésével talán már csak pár lépés választ el bennünket attól, hogy bármely országban könnyedén tájékozódjunk vagy értsünk szót a helyiekkel.