Felejtsd el az Alzheimer-t

Az egyik legrettegettebb időskori betegség az Alzheimer kór, vagy egyszerűbb nevén az időskori demencia, magyarul elbutulás. Az alzheimeres betegeknek kezdetben romlik a memóriájuk, nem képesek megjegyezni dolgokat úgy, ahogy azt előtte tették, később már a régebbi emlékek is fakulnak, elvesznek, végül pedig a személyiségük is eltűnik.

A szörnyű szellemi leépülésnek ma még nincs ellenszere, ám a megelőzés terén nagyon is sokat lehet tenni, például nyelvtanulással, vagy aktív nyelvhasználattal, idegen nyelvű könyvek olvasásával és fordítással. Azt már régóta kimutatták az Alzheimer betegséggel foglalkozó tudósok, hogy bizonyos szellemi feladatok, mint például a keresztrejtvényfejtés, késleltethetik a  kór megjelenését, de az csak pár éve biztos, hogy az aktív nyelvhasználat és a nyelvtanulás, illetve a kétnyelvűség jóval kedvezőbb hatásúak.

A torontói York Egyetem pszichológia professzora, Ellen Bialystok 450 alzheimeres beteg bevonásával készített vizsgálatot, és arra jutott, hogy a két nyelvet beszélő alanyoknál 4-5 évvel később jelentkeztek az első tünetek, mint azoknál, akik életükben csak egy nyelven beszéltek. Az eredmény magyarázata egyszerű és közérthető, a megoldás a kognitív, lefordítva agyi tartalék. A második nyelv tanulása és használata során az agyban új idegi kapcsolatok létesülnek, melyek lassítják az Alzheimer tüneteit, amik éppen az idegsejtek pusztulásától alakulnak ki, vagyis intenzív nyelvtanulással, és két nyelv párhuzamos használatával, fordítással, idegen nyelven olvasással, tv nézéssel pont azokat az intellektuális raktárainkat tölthetjük fel, ahonnan az Alzheimer elvesz.

A vizsgálatnak nem csupán az a tanulsága, hogy azok, akik munkájukból adódóan (például fordítók, nyelvtanárok, tolmácsok, idegenvezetők) hosszú éveken át két (vagy több) nyelvet használtak védettebbek az időskori leépülés ellen, hanem az is, hogy a nyelvtanulás, és az aktív nyelvhasználat még akár idősebb korban elkezdve is hatásos segítséget nyújt az Alzheimer kialakulása ellen vívott harcban.