Film fordítás, avagy a legendás nyolcadik utas

A fordítás, így a filmcímek fordítása is régóta sok esetben szenvedélyes viták tárgya. A központi kérdés általában az, hogy a fordítás megközelítőleg szó szerinti legyen inkább, tiszteletben tartva ezzel a forrásszöveget és az alkotók eredeti szándékát, címadását, avagy megengedhető, hogy a magyar cím akár egészen más jelentéstartalommal rendelkezzen.

Magyar nyelvű előzetesMinden ilyen vitás fordítás origója a legendás film, az Alien, és annak magyarra fordított címe, A nyolcadik utas: a Halál. A forrásszövegben az angol alien szó magyar jelentése idegen, ami nem adja vissza azt a hangulatot, sejtelmességet, amit eredetileg szántak neki, a hasonló értelmű, de tartalmilag kifejezőbb földönkívüli fordítás pedig lássuk be, kissé suta cím lett volna. A nyolcadik utas: a Halál rendkívül frappánsan foglalja össze a film egészét, hiszen a szörny a héttagú legénység mellett valóban a nyolcadik utas, és a nagybetűs Halállal való azonosítása is kétségkívül telitalálat. A folytatások esetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

A bolygó neve: Halál már kissé erőltetett fordítás, ám az első epizód címadása után a fordítónak nem volt választása, a későbbi részeknél azonban már érezhetően elfogytak a kreatív energiák a fordításnál (sokak szerint a forgatókönyvírásnál is…).

Egy cím angol magyar fordítása szinte mindig valamilyen többletet szeretne nyújtani a közönségnek, például utal a cselekményre, a műfajra, vagy egyéb intertextuális utalást tartalmaz.

Az Alien filmek magyarított címei jól szemléltetik, hogy az izgalmas, bátor fordítások sikeresek, sőt egyenesen legendásak lehetnek, ugyanakkor azt is mutatják, hogy az ilyen nyelvi lelemények szükségszerűen heves vitákat váltanak ki. De természetesen a videók, reklámok és hanganyagok, forgatókönyvek fordítása, vagy hangalámondása is sok esetben jelentős felkészültséget igénylő fordítási feladat.

Nemrég jelent meg a hír, hogy várhatóan egy új Alien film forgatása kezdődik, így kíváncsian várjuk majd a beharangozott legújabb Alien film címének magyar fordítását.