Fordítás azonnal sms-ben

Az eltérő nyelvet beszélő emberek közötti kommunikációt nagyban segítő fejlett fordítóprogramok már a spájzban vannak.

A Google Translator, és a Microsoft által felturbózott Skype is azonnali, élő fordítást ígérnek, azonban még kissé döcögősen működnek, és még az iparági szakemberek szerint is legalább egy évtizedbe telik, mire a fordítás megfelelő lesz és ezek a szoftverek ténylegesen képesek lesznek az élő szövegfordításra.

Addig is be kell érni fejletlenebb, de a gyakorlatban egyelőre jobban működő megoldásokkal, amilyen például a Muuzii. A Muuzii egy kínai házaspár vállalkozásának terméke, egy olyan fordítógép, amihez nem kell se számítógép, se internetkapcsolat, csupán egy mobiltelefon. További jelentős előny, hogy a Muuzii mögött nem egy statikus szótár áll, melyből a szoftver dolgozik, hanem egy emberekből álló nyelvi team, mely a fordításokat lektorálja, kijavítja, és a program szókincsét, mondatait folyamatosan bővíti.

A Muuzii egyelőre sajnos csak az USA-ban elérhető, ott is csupán az AT&T mobilszolgáltató kínálatában. A Muuzii működése roppant egyszerű, és semmilyen tanulást nem igényel. A fordítóprogram szerkezetileg két részre osztható, az egyszerűbb verzió esetében elég elküldeni a beállított sms címre a lefordítani kívánt szöveget, és szinte azonnal érkezik a válasz a kért nyelven. A másik modul beszélt szöveg fordítására is alkalmas, ehhez már okostelefon kell, a felvett beszédet mms üzenetként lehet a Muuzii központnak továbbítani, és a válasz is hangzó szövegként érkezik.

A Muuzii nem ingyenes, a fordításokért fizetendő összeg a havi telefonszámlában jelenik meg, és egyelőre csupán az angol, spanyol, portugál és kínai nyelvek közti fordítás működik, azonban remekül példázza, hogy a túl sokat ígérő, és most még jellemzően félkész high-tech megoldások mellett létezik egyszerű, jól használható gépi fordítási alternatíva.